Wintersport reis naar Folgarida, Januari 2024

1
49
32
47
45
44
42
41
40
34
33
46
31
43
27
48
25
23
26
6
21
20
19
30
17
3
16
15
14
13
12
9
10
8
7
5
4
2
50
35
previous arrow
next arrow
1
49
32
47
45
44
42
41
40
34
33
46
31
43
27
48
25
23
26
6
21
20
19
30
17
3
16
15
14
13
12
9
10
8
7
5
4
2
50
35
previous arrow
next arrow
Shadow

 

Reisverslag wintersport Folgarida 12 januari – 21 januari 2024

 

Op 12 jan einde van de middag rond 17.00 uur begon onze wintersportvakantie bij de Mc Donalds in Zutphen. Na een kennismaking met mijn 14 reisgenoten, werden we opgehaald met de bus en naar Utrecht vervoerd.

In Utrecht stapten we over op de bus, een dubbeldekker die ons naar Italië zou brengen. Onze plekken waren gereserveerd en we zaten comfortabel bovenin. Judith en Alex zaten helemaal voorin achter het glas en hadden een mooi uitzicht. De meesten van ons hadden de luxe alleen te zitten met de passagiersstoel naast je vrij, zodat je extra ruimte had voor bagage of je zelfs dwars kon liggen als je hier behoefte aan had.

De reis
Nadat we in Eindhoven de laatste passagiers hadden opgehaald begon onze reis. Om de 4 uur mochten we even luchten bij een wegrestaurant. Midden in de nacht, liep Henk de verkeerde bus in, gelukkig ontdekte hij snel dat de reisgenoten van deze bus wat jonger waren en kon hij net op tijd uit deze bus stappen voordat de bus weer ging rijden. Niet voor niets worden na elke pauze door de chauffeur de passagiers geteld voordat hij weer vertrekt.

Vroeg in de ochtend bereikten we onze 1e bestemming in Oostenrijk Niederau, waar de 1e groep werd afgezet. Het was nog donker, maar het was goed te zien dat er veel sneeuw lag, een prachtig plaatje.

Ik voelde me gelijk stukken beter na een nacht dommelen in de bus. Ik had veel plezier van mijn kussentje en deken gehad, een tip van Gerda, dan lig je net wat comfortabeler.

In Noord-Italië werd de 2e groep afgezet. Nog geen 15 min later kregen we het bericht dat iemand uit deze groep zijn mobiel had laten liggen in de bus. Dus zat er niets anders op dan te wachten op een parkeerplaats op het busje met het reisgezelschap, met daarin de gedupeerde reiziger. Inmiddels was het landschap veel minder winters en alleen hoog op de bergen lag er sneeuw.

De laatste etappe bracht een kleinere bus ons naar Folgarida in de Dolomieten. De laatste kilometers in de bergen, lag er gelukkig steeds meer sneeuw. Rond 11.00 uur kwamen we aan op onze bestemming na een reis van 18 uur.

Het hotel zag er goed uit, we werden hartelijk ontvangen en een uitgebreide lunch stond voor ons klaar. Top geregeld, Rinus en Ad! Omdat we nog niet op onze kamers konden besloten we met een groepje naar het plaatsje te lopen (30 min), waar Henny, Gerda en ik onze gehuurde skies konden ophalen. Henk en Agnes, konden niet wachten en gingen die middag gelijk de pistes op.

De groep
Jan Nab en ik waren voor de eerste keer mee met dit gezelschap. Alleen Rinus en Gerda kende ik van het hardlopen bij Sneeuwfit. Een aantal uit de groep gaat al jaren mee met deze groep op wintersportvakantie. Al snel voelden Jan en ik ons opgenomen in de groep. De meerderheid van de groep bestaat uit singles en reisgenoten waarvan de partner, niet (meer) skiet. Deze skireis is dan een mooie optie om nog lekker samen te kunnen skiën. Dit geldt ook voor mij. De jongste deelnemer is 54 en de oudste 77 jaar. Ik heb veel respect voor de 70-plussers onder ons. Ik dacht altijd dat skiën na je 70e wel afgelopen zou zijn, maar deze groep bewijst het tegendeel.

Skiën en wandelen
De eerste skidag sloot ik mij aan bij het groepje van Henk en Ad. Later in de week kwam daar Hennie nog bij. Henk is een fanatiek skiër, hij gaat graag vroeg, voor de grote drukte, de piste op en wil lekker door skiën. Hij heeft geen kaart van het skigebied nodig, die heeft hij van tevoren bestudeerd en in zijn hoofd, een topgids. Ik vond het wel een beetje spannend of ik de mannen bij zou kunnen houden, maar ik kon gelukkig goed meekomen. Hoewel ze soms wel erg hard van de berg af suisden en snelheden van 70km per uur haalden. Na het skiën konden we met de app Strava de resultaten van de dag bekijken en vergelijken. De afstanden varieerden van 35 tot 80 km (inclusief liften).

We hadden meerdere skigroepjes, zodat je je kon aansluiten bij de groep die bij je past. Dit werkte goed. Tijdens de gezamenlijke après ski werden enthousiast de ervaringen gedeeld.

Het was elke dag weer genieten van de bergen, strakblauwe luchten en de zon. Na zoveel regen de laatste maanden in Nederland was dit echt een kadootje. Alleen op woensdag was het licht bewolkt. Woensdag op donderdag viel er een laagje verse sneeuw, altijd weer extra genieten. Dit leverde mooie winterse plaatjes op. In onze app werden mooie foto’s gedeeld van het prachtige landschap. 

Esther heeft naast het skiën ook nog gewandeld in de bergen, o.a. een wandel tocht van 10 km, een flinke uitdaging in de bergen.

Goed hotel maar gehorig
Hotel Fantelli was goed, ruime kamers met balkon, lekkere sauna en goed ontbijt en diner. Vooral het buffet met veel soorten groenten en de lekkere desserts werden gewaardeerd in ons gezelschap. Ook het personeel was vriendelijk. Het enige minpuntje was dat de kamers erg gehorig waren.

Selfies in de sauna
Het viel op dat er tijdens onze week veel Poolse, Tsjechische en Italiaanse toeristen in het gebied waren, vanwege schoolvakanties. Hoezo laagseizoen, bestaat dit nog wel? Ook in het hotel was een aantal toeristen duidelijk aanwezig, luidruchtig op hun kamer en in de sauna. Het toppunt vond ik de Italiaanse dame die in de sauna steeds aan het bellen was, of selfies maakte. Dit is toegestaan in Italië, hier hanteren ze toch andere normen dan in Nederland.

Find my skies
Op de 2e dag ontdekte ik bij terugkomst in het hotel dat ik de hele dag niet op mijn eigen skies had geskied. Ze leken op mijn gehuurde skies en ze pasten. Heel vervelend voor de dame van wie de skies waren. Gelukkig heeft ze kosteloos vervangende skies gekregen van het hotel en werd mijn aanbod aan het hotel om de kosten te vergoeden afgeslagen. Dit gebeurt regelmatig, vooral als skies op elkaar lijken is de fout zo gemaakt. Dat gaat mij niet meer gebeuren dacht ik nog. Maar helaas is het mij nog een keer overkomen. Dit keer waren het exact dezelfde skies, alleen stond er een ander nummer op. Ik ga voortaan zorgen dat op mijn skies een sticker komt met mijn naam erop. In de groep werd al geopperd slotjes op de skies aan te brengen. Ik denk dat er binnen een paar jaar een app is met ‘find my skies”.

Laatste dag
Helaas breekt dan de laatste skidag aan, nog een keer volop genieten. Gelukkig weinig blessures in de groep, alleen Henk had pech en had veel last van zijn rug na een valpartij.

Na de warme maaltijd werden we opgehaald door de bus die ons weer naar Nederland bracht.

Na een voorspoedige reis kwamen we de volgende dag rond 13.30 uur aan in Zutphen, waar we warm onthaald werden door het thuisfront.

Ik kijk terug op een heerlijke week. Het skiën, de sneeuw, de zon en de gezellige groep, ik heb genoten. Rinus en Ad bedankt voor de goede organisatie.

Jenny Ulehake